Har du taget en IQ-test for nyligt, læser? Hvis du bruger meget AI, burde du måske. Onde tunger vil nemlig mene, at AI gør os dummere 🧠
Det var et af de første store spørgsmål for mange, da ChatGPT blev allemandseje i slutningen af 2022: Hvis vi får AI til at tænke for os, bliver vi så ikke selv dummere?
Og der er muligvis noget om snakken.
I hver fald viser et nyt studie, fra forskere hos Microsoft og Carnegie Mellon University, at mennesker, der benytter generativ AI mindst en gang om ugen, viser en tendens til blot at verificere AI'ens output frem for selv at bruge kritisk tænkning til at skabe, vurdere og analysere information.
Godt man ikke bruger AI hver eneste dag så, hva'? *nervøs latter* 😬
Det handler dog meget om måden, man bruger AI på, så der er håb for os (og dig) endnu. Det skriver vi mere om i den artikel, der kommer først på dagens AIgenda. Derudover skal vi omkring Anthropics Economic Index, som holder øje med AI's indflydelse på arbejdsmarkedet, vi skal have et par nyheder fra Paris AI Summit, og så skal vi kort diskutere, om AI kan være enden på influencers og User Generated Content.
Som altid runder Rasmus AIgendaen af med sin toolbox, hvor han i dag viser, hvordan man effektivt kan bruge Projects-værktøjet i ChatGPT eller Claude.
OBS! Ingen hjerneceller blev beskadiget under udarbejdelsen af denne AIgenda.
P.S. Hvis du kan lide, hvad du læser, så tøv ikke med at sende AIgendaen videre til kolleger, venner eller fjerne familiemedlemmer. Vi vil så gerne have så mange med på AIgendaen som muligt. Her er et smart link.
Gør AI os dummere?
Forskere fra Microsoft og Carnegie Mellon University har i et nyt studie testet, hvordan AI påvirker menneskers evne til selvstændig kritisk tænkning.
Ud af 319 respondenter, der bruger generativ AI mindst en gang om ugen, rapporterede kun 36%, at de brugte kritisk tænkning til at vurdere de potentielle negative udfald, der måtte være i det AI-genererede output.
Blandt andet på denne baggrund konkluderer studiet, at mennesker, der ofte bruger AI i deres arbejde, udvikler tendens til blot at verificere indhold fra AI. Dermed får de sjældnere trænet deres kognitive evne til kritisk tænkning.
Det er jo interessant i en tid, hvor OpenAI for eksempel har gjort forskningsassistenten Deep Research tilgængelig for alle deres Pro Users, og BBC har vist, at alle de store AI-modeller laver faktuelle fejl, når de opsummerer nyheder.
Så hvordan finder vi balancen mellem at blive mere effektive med AI, men samtidigt holde fast i den kritiske tænkning? Det har vi skrevet en artikel om.
I sidste uge var verdens ledere for tredje år i træk indkaldt til AI Action Summit i Paris, hvor teknologiens indflydelse skulle diskuteres.
Som så mange gange før, var det USA, der løb med den største opmærksomhed. Vicepræsident J.D. Vance gjorde det nemlig klart fra talerstolen, at USA har i sinde at være global leder på AI-området, og at de ikke vil lade sig holde tilbage af reguleringer - han fik samtidigt sagt at EU "kvæler" AI-udviklingen med regulering.
På den anden side af bordet fik EU mobiliseret 200 mia. euro til AI-investeringer i Europa. Et beløb der stadig er langt fra de summer, som USA og Kina investerer i AI.
Dermed tegner der sig et politisk billede, hvor EU gerne vil være den gode dreng i klassen, men samtidigt buldrer USA (og Kina) derudaf uden at kigge sig tilbage. Spørgsmålet er, om Europa ikke allerede har tabt kapløbet?
Der kommer mere og mere AI-genereret User Generated Content.
Allerede der er vi ude i et paradoks. Er indholdet AI-genereret eller bruger-genereret? Svaret er en mellemting, hvor brugere f.eks. udvikler AI-influencers, som så laver indhold til sociale medier.
Det er værktøjer som Goku, MakeUGC og Creatify, hvor man nemt kan bygge en avatar og lave et script, og så har du en video eller et billede med din AI-influencer klar til SoMe og ads.
Betyder det mon, at virksomhederne dropper dyre influencers til fordel for AI UGC? Eller bliver reelt, menneskeligt indhold vigtigere end nogensinde? Og hvordan skal vi som forbrugere kende forskel?
Nu har vi jo skudt os selv i foden i denne AIgenda ved at skrive, at du potentielt bliver dummere af at bruge AI... Men som sagt handler det meget om måden, du bruger AI. Og en af de måder, der både kan øge effektiviteten og samarbejdsmulighederne på dit team, det er ved at bruge Projects i Claude eller ChatGPT. Så forhåbentlig bliver du ligefrem klogere, af at høre Rasmus fortælle om det i videoen her.
Er du overrasket over, at nyhedsbrevet er på dansk? Meldte du dig til ved en fejl? Eller var det bare ikke lige det, du regnede med? Så kan du unsubscribe her.